Opintomaksut ja opintojen rahoittaminen

Opintomaksun muodostuminen

Opintomaksu muodostuu perusmaksusta ja (mahdollisesta) täysihoitomaksusta.  Voimassa olevan hinnaston ja tiedot laskuttamisesta löydät seuraamalla tätä linkkiä opiston nettisivuille.


Opiskelijoiden maksamat opintomaksut muodostavat vain noin kolmasosan opintojesi rahoituksesta. Maksut olisivat merkittävästi suuremmat ilman Suomen valtion ja Suomen Vapaakirkon tukea. 


Suomen valtion Suomen teologiselle opistolle myöntämä rahoitus on riippuvainen niin sanotuista opiskelijaviikoista: yksi opiskelijaviikko muodostuu, kun opiskelija osallistuu 25 oppitunnille viikossa. Jokaisen opiskelijan olisikin syytä huolehtia siitä, että hän osallistuu vähintään 25 oppitunnille viikoittain. Opisto ei saa välttämättä tarvitsemaansa rahoitusta, vaikka opiskelija opintotukensa saisikin. 

 

Vastuullinen taloudenhoito 

Opiskelu edellyttää vastuullista henkilökohtaista taloudenhoitoa. Mikäli sinulle tulee ongelmia maksujen kanssa, ilmoita tästä heti opiston rehtorille. Maksamattomat opintomaksut lisäävät velkataakkasi nopeasti. Mikäli opiskelijalla on kaksi maksamatonta opintomaksua, hänellä ei ole taloudellisia edellytyksiä opintojen jatkamiseen ja opinto-oikeus raukeaa. Opiskelijaa ei voida myöskään hyväksyä jatkamaan tutkinto-ohjelmansa seuraavana lukuvuonna tutkinto-ohjelmansa samalle tai seuraavalle linjalle. Tutkintotodistuksia emme myöskään jaa opiskelijoille, joilla on maksamattomia opintomaksuja. 

 

Opintojen rahoittaminen

Opiskelija voi saada opintojensa rahoittamiseen Kelan opintotukea, aikuiskoulutustukea tai työttömyysetuutta. Hakemuksiin tarvittavat liitteet kirjoittaa joko opinto-ohjaaja tai apulaisrehtori asiasta riippuen. Kysy ensin toimistosta.


Kelan opintotuki

Kelan opintotukea kannattaa hakea jo heti opiskelupaikan varmistuttua. Liitä hakemukseen kopio hyväksymisilmoituksestasi, niin sinun ei tarvitse lähettää papereita opistolle täytettäväksi. 


Opintotuki koostuu opintorahasta, kiinteästä asumislisästä ja opintolainasta.  Kiinteä asumislisä on tarkoitettu opiskelijoille, jotka asuvat opiston asuntolassa. 

 

Opintotukea haetaan täyttämällä Kelan hakemuslomake OT1. Lomakkeen voi täyttää sähköisesti Kelan palvelussa. 


Aikuiskoulutustuki 

Aikuiskoulutustukea voi saada omaehtoiseen opiskeluun. Aikuiskoulutustuella tuetaan työelämässä olevien aikuisten ammatillista kehittymistä ja osaamisen uudistumista. Tukea haetaan Työllisuusrahastolta. 


Työttömyysetuus 

Työttömyysetuutta voi puolestaan saada vähintään 25-vuotias työtön, jonka työnhaku on TE-toimistossa voimassa. Hakijan tulee olla TE-toimiston arvion mukaan koulutuksen tarpeessa, jolloin opiskelun voidaan katsoa parantavan ammattitaitoa ja mahdollisuuksia työmarkkinoilla.  

 

Seurakunnan työntekijäksi opiskelevan kannattaa pyytää opistolta tukihakemukseen liitteeksi kirje, jossa kerrotaan Opetushallituksen näkemys vähemmistökirkkojen ammatillisen koulutuksen järjestämisestä.  Paikkakunnallesi työllistyminen saattaa vaikuttaa tuen saantiin.