Hengellinen elämä
Tietoa ja Jumalan tuntemista!
Suomen teologinen opisto on oppilaitos, jossa halutaan tietoisesti kohdata Jumala ja muuttua Kristuksen kaltaisuuteen hänen sanansa ja Henkensä vaikutuksesta. Siksi opistolla panostetaan oman hengellisen elämän hoitamiseen ja hengelliseen kasvuun. Olemme täällä kasvamassa Jumalan ihmisiksi ja palvelijoiksi.
Olemme koonneet tälle sivulle opiston hengellisen elämän hoitamiseen ja hengelliseen kasvuun liittyvät perusasiat. Toivomme, että luet sivun huolella ja sitoudut omaan ja toisten hengelliseen hyvinvointiin ja kasvuun.
Terveisin,
Timo Lehikoinen, opiston rehtori
Palveleminen on yksi Raamatun keskeisistä arvoista: Jeesuksen seuraaminen tarkoittaa väistämättä hänen seuraamistaan palvelemiseen. Hengellisen ja ammatillisen kasvun kursseilla opiskelijalta tullaan edellyttämään, että hän palvelee opiston erilaisissa palvelutehtävissä vähintään 8 tuntia jaksoa kohden.
Aamuhartaudet
Päivän oppitunnit alkavat aina yhteisellä hiljentymisellä ja päivän siunaamisella luokassa. Seminaarin opiskelijoille jaetaan vuorot 5-6 minuutin mittaisen aamuhartauden pitämiseen. Aamuhartaus voi sisältää esimerkiksi Raamatun lukua, lyhyen ajatuksen, yhteistä rukousta, ylistystä tai muuta musiikkia.
Aamuhartauden ajaksi luokka rauhoitetaan: luokan ovet suljetaan ja kesken hartauden luokkaan ei ole tulemista. Ole siis ajoissa paikalla.
Hengellisen ja ammatillisen kasvun kurssit
Opisto haluaa tukea opiskelijoita elämän ja hengellisen työn haasteiden kohtaamisessa niin tiedon karttumisen kuin oman persoonan ja Jumala-suhteen kasvamisen kautta. Siksi opiston jokainen lukuvuosi pyörii erityisten hengellisen ja ammatillisen kasvun kurssien varassa. Näillä kursseilla paneudutaan hengellisen elämän hoitamiseen ja omassa kutsumuksessa kasvamiseen.
Tällaisia kursseja ovat…
Elämä kristittynä
Ammattina hengellinen työ
Ammattina pastori
Kyseisillä kursseilla työstetään ohjatusti omaan hengelliseen ja ammatilliseen kasvuun liittyviä kysymyksiä (portfoliotyöskentely). Myös kappelitunnit, palveleminen opistolla ja joissakin tapauksissa myös osallistuminen paikallisen seurakunnan elämään kuuluvat näiden kurssien ohjelmaan. Ammattina pastori -kurssiin kuuluu myös mentorointi.
Kappelitunnit
Kappelitunti on Suomen teologisen opiston järjestämä jumalanpalvelus torstaisin klo 13.15-14.45. Se on avoin kaikille Teopoliksella työskenteleville ja vieraileville. Kappelituntien tarkoituksena on Jumalan kohtaaminen yhdessä ylistyksen, Jumalan Sanan ja rukouksen kautta. Kappelitunnit kuuluvat jokaisen opiskelijan hengellisen kasvun ohjelmaan. Lisäksi ne toimivat ammatillisen osaamisen kerryttämisen oppimisympäristöinä (opiskelijat järjestävät miltei kaikki kappelitunnit kurssitöinään).
Kappelitunneista huolimatta opisto ei kuitenkaan ole seurakunta, eikä kappelitunti korvaa seurakuntayhteyttä. Opiskelijan oletetaan osallistuvan säännöllisesti jonkin paikallisen seurakunnan elämään joko Tampereella tai kotipaikkakunnallaan. Teologian perusteet -linjalla tämä seurakuntaosallistuminen kuuluu pakolliseen opinto-ohjelmaan.
Palveleminen
Palveleminen on yksi Raamatun keskeisistä arvoista: Jeesuksen seuraaminen tarkoittaa väistämättä hänen seuraamistaan palvelemiseen. Hengellisen ja ammatillisen kasvun kursseilla opiskelijalta tullaan edellyttämään, että hän palvelee opiston erilaisissa palvelutehtävissä vähintään 8 tuntia jaksoa kohden.
Rohkaisemme opiskelijoita käyttämään taitojaan ja lahjojaan, mutta myös rohkeasti kokeilemaan uusia asioita. Palvelemiselle on varattu aikaa myös lukujärjestyksestä.
Miten käytännössä?
Opiskelijat pitävät kirjaa palvelutunneistaan ja raportoivat työtuntinsa hengellisen ja ammatillisen kasvun kurssien kurssitiloissa kunkin jakson päätteeksi. Palveleminen vaatii oma-aloitteellisuutta, aktiivisuutta ja ajankäytön suunnittelukykyä. Tuntien kirjaamisen tavoitteena on opetella ajankäytön hallintaa, mikä on seurakunnan työntekijälle tärkeä taito.
Hengellisen ja ammatillisen kasvun kurssien myötä tapahtuvaa palvelemista ei tule sekoittaa muilla opiston kursseilla tapahtuvaan toimintaan. Esimerkiksi Jumalanpalvelus I ja II sekä Homiletiikka II ja III -kursseilla tapahtuva vahva osallistuminen opiston kappelituntien järjestämiseen ei kerrytä palvelutunteja.
Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat palvelevat vuoden aikana ensisijaisesti joko kirjastotiimissä tai äänentoistotiimissä. Useimmiten pelkästään näistä tehtävistä tunnit eivät tule täyteen, joten rinnalle voi ottaa myös muita tehtäviä. Lukuvuoden alussa kaikki opiskelijat täyttävät lomakkeen, jolla he ilmaisevat sen, mitkä tehtävät kiinnostavat heitä.
Palvelutehtävät
Tekniikkatiimi. Tehtäviin kuuluu muun muassa Teopoliksen äänentoisto- ja valotekniikasta vastaaminen (videotykki, miksaus, valot) sekä Proprecenterin käyttäminen. Osallistujille järjestetään erillinen koulutus miksaamisesta, järjestelmän rakentamisesta, valo-ohjauksesta sekä Proprecenterin käyttämisetä. Yhdestä kappelitunnista muodostuu noin 1-2h riippuen etukäteisvalmisteluihin kuluvasta ajasta.
Monimuotokoulutuksen iltatilaisuudet. Opiskelijat vastaavat monimuotokoulutusten (”moko”) lähijaksojen iltatilaisuuksien järjestämisestä (lauantaisin klo 18). Näitä tilaisuuksia on lukuvuoden aikana neljä. Tehtäviin kuuluu muun muassa musiikki, juonto ja suunnittelu sekä rukouspalvelijana toimiminen. Tähän tehtävään osallistuvien majoitus asuntolassa maksaa normaalin viikonloppumaksun verran, mutta tiimiläiset ruokailevat ilmaiseksi. Yhtä moko-viikonloppua kohti kuluu arvioilta 5-6 h.
Videotekniikka. Tehtäviin kuuluu muun muassa tapahtumien kuvaamista ja kuvamateriaalin editointia. Jos haluat oppia uuden taidon tai sinulla on jo tekniikka hallussa, niin tämä on erinomainen mahdollisuus olla palvelemassa.
Kirjastotiimi. Opiskelija perehdytetään kirjastossa toimimiseen, joka pitää sisällään järjestyksen ylläpitämistä sekä kirjojen kirjaamista sähköiseen järjestelmään. Jokaiselle tulee omat vastuuvuorot, jolloin hän huolehtii kirjaston kirjojen paikoilleen laittamisesta, lehtihyllyjen järjestyksestä sekä kirjojen tietojen tallentamisesta, jotta ne saadaan siirrettyä sähköiseen järjestelmään.
Musiikki. Musiikissa on mahdollisuus palvella kappelitunneilla ja muissa opiston tilaisuuksissa. Jotta käyetty tuntimäärä pysyisi kohtuullisena, voi harjoittelusta merkitä maksimissaan yhden tunnin kappelituntia kohden ja kappelitunnilla musisoimisesta 1h. Yhdestä “keikasta” tulee näin ollen maksimissaan 2h palvelua.
Markkinointi ja some. Tiimin jäsenet osallistuvat opiston markkinointityöryhmään, somettavat opiston toiminnasta ja kuvaavat markkinointimateriaaleja. Laadukasta somepäivitystä kohden menee noin 1h.
Asuntolavastaava. Asuntolavastaavat toimivat yhteyshenkilöinä asuntola-asioissa opiston henkilökuntaan päin. He pitävät silmällä asuntolan sääntöjen noudattamista sekä tarvikkeiden (pesusaineet, rätit, wc-paperi jne.) menekkiä, jotta hankinnoissa pysytään ajan tasalla. He huolehtivat siivousrättien viikoittaisesta pesusta sekä postin tuomisesta asuntolaa ja lajittelemisesta lokeroihin. Tuntimäärä on noin 30min viikossa.
Luokan järjestelijä. Jokaiselta vuosikurssilta valitaan luokalle yksi järjestelijä, joka huolehtii luokan yleisestä siisteydestä ja opetusvälineiden kunnosta jne. Luokan järjestelijällä on hallussaan luokan avain. Luokan järjestelijän tulee huolehtia siitä, että luokan ovi lukitaan, kun viimeinen henkilö on poistunut luokasta. Lisäksi järjestäjällä on siivousvastuuviikko joka kolmas viikko, jonka aikana hän huolehtii auditorion yleisilmeen siisteydestä aina ennen kappelituntia (ylimääräiset paperi, mukit, pullo jne. on viety pois). Siivousvastuuviikolla järjestelijä myös imuroi opiston luokissa ja toimistotiloissa olevat matot torstaisin kappelitunnin jälkeen (mattoja on noin 6 kpl) sekä pyyhkii pölyt lähetyksen vitriinikaapeista opiston käytävällä sekä auditorion vieressä ja lisäksi kastelee ravintolasalin kukat.
Tuutorit. Tuutorit vetävät uusien opiskelijoiden tuutoriryhmiä. Tehtävään valitaan edellisenä keväänä.
STOOK:in hallitus. Suomen teologisen opiston opiskelijakunnan hallituksessa työskentely kartuttaa palvelutunteja. STOOKin hallituksessa toimimisesta voi laskea enimmillään 3h jokaista jaksoa kohti (tunnit tulee kuitenkin kirjata ylös ja raportoida toteutuneen mukaan). Luottamustehtävästä voi lukuvuoden lopussa pyytää todistuksen.
Postivastaava (asuntolassa asuva opiskelija). Postivastaavana toimiva opiskelija hakee postin päivittäin postihuoneesta - aamuisin hän toimittaa lehdet kirjastoon ja toimiston postin toimistoon sekä iltapäivisin hän jakaa opiskelijoiden postit asuntolan lokeroihin. Hän tarkistaa ulkona asuntolan ja opiston postilaatikot kerran viikossa.
Projektikohtaisiin tehtäviin rekrytoidaan henkilöt erikseen. Tällaisia tehtäviä voivat olla esim. erityisvastuut kappelitunneilla, tulkkaus tai juhlien somistaminen.
Mentorointi
Pastoriopintoihin edenneet opiskelijat saavat lukuvuoden alussa henkilökohtaiset mentorit, joiden kanssa he tapaavat viidestä kahdeksaan kertaa lukuvuoden aikana. Mentorointitapaamisten aihepiiri on vapaa, mutta mentoroinnin käynnistävä kurssi (Ammattina pastori) tarkastelee kutsumuksen teemaa ja siihen liittyy koko vuoden kestävä lukutehtävä.