Suomen Vapaakirkon työntekijän valtakirja
Yleistä
Suomen teologisen opiston tutkinto-ohjelmissa opiskelevilla Suomen Vapaakirkon jäsenillä on mahdollisuus hakea mukaan valtakirjaprosessiin, jonka myötä opiskelija voi heti opintojensa valmistuttua hakea Suomen Vapaakirkon työntekijän valtakirjaa. Valtakirjaprosessi on Suomen Vapaakirkon prosessi, jota Suomen teologisen opiston opettajat toteuttavat kirkon valtuuttamana ja ohjauksessa.
Valtakirjaprosessi koskee niitä opiskelijoita, jotka (1) ovat Suomen Vapaakirkon jäseniä ja (2) ovat ilmaisseet halunsa suorittaa Suomen Vapaakirkon työntekijän valtakirjaan liittyvän prosessin opintojensa ohessa. Valtakirjaprosessi ei lisää juurikaan opiskelijan työmäärää, sillä se on jo lähtökohtaisesti sisällytetty jokaisen opiskelijan opintoihin. Ero valtakirjan hakijoiden ja muiden opiskelijoiden kohdalla syntyy seuraavista asioista:
Kurssitehtävien arviointi. Kaikki opiskelijat tekevät kursseilla samoja tehtäviä, mutta valtakirjan hakijoiden arviointiin liitetään lisäkriteeri valtakirjaprosessiin kuuluviksi korvamerkittyjen tehtävien kohdalla: edustavatko valtakirjan hakijan ilmaisemat näkemykset vapaakirkollista teologiaa ja eetosta? Edellä mainitun lisäksi valtakirjan hakija liittää kaikkien valtakirjaprosessiin liittyvien kurssitehtäviensä vastaukset arviointeineen oman HAKA-portfolionsa liitteeksi. Näin ollen valtakirjan hakijan vastausten lopulliseen arviointiin osallistuvat tarvittaessa myös valtakirjaprosessin haastattelijoina toimivat kirkon toimihenkilöt, toimialajohtajat ja hallituksen jäsenet.
HAKA-prosessin käyttötarkoitus. Kaikki opiskelijat osallistuvat HAKA-prosessiin, jonka tavoitteena on opiskelijan hengellinen ja ammatillinen kasvu itsereflektion ja palautteen avulla. Valtakirjan hakijat eroavat muista opiskelijoista siinä, että heidän soveltuvuuttaan Suomen Vapaakirkon työntekijöiksi arvioidaan HAKA-prosessista saadun palautteen avulla. Valtakirjan hakijat liittävät HAKA-prosessin aikana vastaanottamansa palautteen oman HAKA-portfolionsa liitteeksi, ja tätä palautetta käytetään sen arvioimisessa, voidaanko opiskelijalle myöntää Suomen Vapaakirkon työntekijän valtakirja.
Henkilöarviointi. Valtakirjan hakijat osallistuvat opintojensa aikana Suomen Vapaakirkon kustantamaan henkilöarviointiin, jonka tulokset he liittävät oman HAKA-portfolionsa liitteiksi.
Valtakirjaprosessiin liittyvät lopputehtävät. Muista opiskelijoista poiketen valtakirjan hakijat kokoavat heitä koskevat arvioinnit ja palautteet oman HAKA-portfolionsa liitteiksi. Samaan portfolioon liitetään myös valtakirjaprosessin loppupuolella kirjoitettavat esseet sekä varsinainen valtakirjahakemus. Tämän jälkeen HAKA-portfolio luovutetaan nimettyjen kirkon toimihenkilöiden arvioitavaksi.
Valtakirjahaastattelu.
Prosessi
Seuraavassa on kuvattu opintojen aikainen valtakirjaprosessi:
Opiskelija ilmaisee halunsa osallistua Suomen Vapaakirkon valtakirjaprosessiin heti seurakuntatyön opintojen alussa. Ilmoittautuminen ei ole kuitenkaan sitova, ja opiskelija voi vetää hakemuksensa milloin tahansa pois. Kun ilmoitus osallistumisesta on annettu, opiskelija liitetään valtakirjaprosessiin ja häntä käsitellään valtakirjan hakijana.
Valtakirjan hakija osallistuu normaaliin tapaan opintojaksoille ja HAKA-prosessiin. Hänen osaamistaan arvioidaan yllä mainitun lisäkriteerin avulla ja HAKA-prosessi tuottaa tietoa hänen soveltuvuudesta Suomen Vapaakirkon työntekijöksi. Lisäksi valtakirjan hakija osallistuu kirkon kustantamaan soveltuvuusarviointiin opintojensa puolivälissä.
Valtakirjan hakija kokoaa häntä koskevat arvioinnit ja palautteet portfolionsa liitteeksi. Samaan portfolioon liitetään myös vaaditut esseet ja valtakirjahakemus opintojen loppupuolella.
Valtakirjan hakija luovuttaa portfolionsa arvioitavaksi opintojen lopussa.
Valtakirjan hakija osallistuu valtakirjahaastatteluun kolmihenkisen, kirkon toimialajohtajista ja muista toimihenkilöistä koostuvan, kollegion edessä. Haastattelun pohjamateriaalina on hakijan HAKA-portfolio liitteineen.
Kollegio suosittelee valtakirjaa myönnettäväksi.
Suomen Vapaakirkon hallitus tekee päätöksen valtakirjan myöntämisestä.
Valtakirjan myöntäminen.
Kuka prosessiin voi osallistua?
Tässä kuvattuun valtakirjaprosessiin voi osallistua Suomen teologisen opiston seurakuntatyön koulutuksen opiskelija, joka…
…on Suomen Vapaakirkon jäsen
…harkitsee Suomen Vapaakirkon työntekijäksi tai pastoriksi ryhtymistä
…ilmaisee halunsa prosessiin liittymisestä viimeistään seurakuntatyön koulutuksen ensimmäisen lukuvuoden kolmannen periodin aikana.
Haastattelu ja siihen liittyvät esseet
Valtakirjaprosessin loppuun liittyy noin tunnin mittainen haastattelu kolmihenkisen kollegion edessä. Kollegion tehtävänä on arvioida hakijan soveltuvuutta Suomen Vapaakirkon työntekijänä toimimiseen, ja tätä varten he perehtyvät hakijan saamiin palautteisiin ja arviointeihin. Lisäksi kollegio lukee tarkasti hakijan haastattelua varten tuottamat esseet, joiden tehtävänanto on seuraava:
Usko ja kutsumus. Kirjoita 600-900 sanan essee aiheesta ”Henkilökohtainen uskoni ja kutsumukseni”, jossa kuvaat seuraavia asioita: Miten tulit uskoon? Miten usko Kristukseen näkyy päivittäisessä elämässäsi ja ratkaisussasi? Millaista kutsua kannat sydämelläsi? Millä tavoin tulit kutsumustietoiseksi? Millainen oma kutsumuspolkusi on ollut tähän asti? Miksi haluat tehdä hengellistä työtä? Miksi haluat toimia nimenomaan Vapaakirkon palveluksessa? Mitkä näet tässä vaiheessa omina vahvuuksinasi ihmisenä ja hengellisenä työntekijänä? Mitkä ovat kehityskohteitasi (eli missä sinun tulee kasvaa)? Millaiset luonteeseesi liittyvät asiat aiheuttavat sinulle useimmin vaikeuksia työskennellessäsi ihmisten kanssa? Kerro jokin esimerkkitilanne. Miten voisit muuttaa ajatteluasi ja toimintaasi ratkaistaksesi asiat? Missä asioissa tarvitset toisten ihmisten tukea, ja onko sitä saatavilla?
Kutsumuksen arvon mukainen elämä ja työ. Suomen Vapaakirkon työntekijöiksi ja pastoreiksi siunattavat henkilöt antavat lupauksen vastaanottaessaan valtakirjan. Osana tätä lupausta on kysymys: ”Tahdotko elämässäsi ja työssäsi olla saamasi kutsumuksen arvon mukainen ja noudattaa sitä, mitä Jumalan sana, Suomen Vapaakirkon tunnustus ja yhdyskuntajärjestys edellyttävät?” Kirjoita 600-900 sanan essee siitä, mitä ”kutsumuksen arvon mukaisuus elämässä ja työssä” tarkoittaa sinulle henkilökohtaisesti suhteessa valtaan, rahaan ja seksiin, jotka ovat yleisimpiä syitä sille, miksi palvelutyö päättyy katastrofiin. Pohdi esseessä, millaisissa tilanteissa olet itse vaarassa ajautua ongelmiin suhteessa valtaan, rahaan ja seksiin. Entä miten olet elämässäsi käsitellyt kiusauksia ja lankeemuksia näillä alueilla? Millaista tukea tarvitset, ja onko sitä saatavilla?
Vapaakirkollisuus. Kirjoita 600-900 sanan essee aiheesta ”Minä, vapaakirkollinen”, jossa vastaat ainakin seuraaviin kysymyksiin: Mikä tekee minusta vapaakirkollisen? Mikä on ominaista ja/tai omaleimaista juuri Vapaakirkolle ja vapaakirkolliselle kristitylle toisten kristillisten seurakuntien joukossa? Missä asioissa vapaakirkollisuuteni ja sitoutumiseni Suomen Vapaakirkkoon on näkynyt ja näkyy käytännössä? Esseen tulee ilmentää Vapaakirkon historian, tunnustuksen ja arvojen tuntemusta.
Näky. Kirjoita 600-900 sanan essee aiheesta ”Visioni Vapaakirkosta”, jossa kerrot, miten haluaisit kehittää Vapaakirkkoa, vapaakirkollista seurakuntaelämää ja vapaakirkollista jumalanpalvelusta tulevaisuudessa. Mainitse esseessäsi kolme tärkeintä asiaa, joihin haluaisit koko kirkon panostavan tulevaisuudessa ja ainakin yksi asia, jonka haluaisit poistaa Vapaakirkosta kokonaan. Reflektoi lopuksi visiotasi Suomen Vapaakirkon tunnustuksen, arvojen ja strategian valossa.
Linkit
Valtakirjahakemus
Portfolio-ohjeet valtakirjan hakijalle