Uuden opetussuunnitelman mukaiset koulutukset
Koulutusuudistus
Suomen teologisella opistolla on käynnissä koulutusuudistus, jonka myötä ohjelmiemme sisällöt ja pituudet muuttuvat. Uudistus aloitettiin lukuvuonna 2023-2024 Teologian perusteet (60 op) -ohjelmasta, joka on kaikkien tutkintojemme lähtötaso. Lukuvuonna 2024-2025 käynnistyi uudistettu kaksivuotinen seurakuntatyön koulutuksemme (Teologian perusteet + 120 op = 180 op) ja lukuvuonna 2026-2027 on tarkoitus käynnistää uudistettu pastorikoulutus (Teologian perusteet + Seurakuntatyön koulutus + 120 op = 300 op).
Uudistettu kokonaisuus näyttää seuraavalta:
Teologian perusteet (60 op)
Teologian perusteet voidaan suorittaa joko yleissivistävinä tai ammattisivistävinä opintoina. Ammattisivistävän linjan hyväksytysti suoritetut opinnot mahdollistavat hakeutumisen tutkintoon johtaviin ohjelmiin. Teologian perusteiden opetuskielenä on suomi. Tarkemman Teologian perusteiden kuvauksen löydät täältä.
Seurakuntatyön koulutus (60 + 120 op)
Seurakuntatyön koulutus on vahvan käytännöllinen koulutusta teoreettista osaamista väheksymättä. Mallia koulutuksen rakenteelle ja toteuttamistavoille on haettu ammatikorkeakoulumaailmasta yhteistyössä seurakuntatyössä palvelevien ammattiosaajien kanssa. Seurakuntatyön koulutuksen opetuskielenä on suomi, mutta englanninkielisen lähdemateriaalin käyttämiseen kannustetaan.
Pastorikoulutus (60 + 120 + 120 op)
Uudistettu pastorikoulutus käynnistyy ensimmäistä kertaa lukuvuonna 2026-2027. Koulutuksessa panostetaan erityisesti teologiseen ja johtamisosaamiseen. Pastorikouluksen opetuskielenä on suomi, mutta koulutukseen osallistuvien tulee kyetä lukemaan englantia ja osata kreikkaa ja hepreaa.
Akkreditointi ja jatkokoulutus
Suomen teologinen opisto on kansanopisto eikä sen tarjoamilla tutkinnoilla ole ammatillisen perustutkinnon tai ammattitutkinnon asemaa Suomessa.
Opetushallitus on kuitenkin todennut kirjeessään 5.2.1996 (1/633/96) vähemmistökirkkojen koulutuksesta seuraavaa: ”Opetushallituksen näkemyksen mukaan Vähemmistökirkkojen teologinen koulutus olisi … tarkoituksenmukaisinta järjestää kansanopistojen vapaan sivistystyön koulutuksena, joka ei edellytä opetussuunnitelman valtakunnallisten perusteiden laatimista. Tutkintoa ei tarvitse tällöin liittää ammatillisen koulutuksen koulutusrakenteeseen.” Opetushallituksen mietinnön mukaisesti Suomen Vapaakirkon teologisen ja ammattiin johtavan koulutuksen järjestäjä on Suomen teologinen opisto, jolla on vahva ja ulkomaisten yhteistyöyliopistojen alempana korkeakoulututkintona tunnustama pastorikoulutusohjelma, jonka kautta on mahdollista edetä (ja on edetty) aina Suomessa tunnustettuun tohtoritutkintoon asti.
Pastoritutkinto avaa mahdollisuuden jatkaa teologian opiskelua ylempään korkeakoulututkintoon ulkomaisissa yhteistyöoppilaitoksissa. North Park Theological Seminary Chicagossa ja Tyndale Theological Seminary Amsterdamissa tarjoavat evankelikaalista teologista koulutusta omissa maisteriohjelmissaan, joiden pohjakoulutukseksi Suomen teologisen opiston kolmivuotinen pastoritutkinto soveltuu.
Halutessasi voimme ohjata sinut keskusteluun Suomen teologisen opiston aiempien opiskelijoiden kanssa, jotka ovat edenneet maisteri- ja tohtoritutkintoihin Suomen teologisen opiston pohjakoulutuksen perusteella.
Vanha tutkintorakenne
Tämä osio koskee sinua vain siinä tapauksessa, että olet aloittanut opintosi ennen syksyä 2023: vain tässä tapauksessa voit suorittaa vanhanlaajuisen tutkinnon. Tutkintosi tulee kuitenkin valmistua viimeistään vuoden 2026 kevääseen mennessä (monimuoto-ohjelmassa aloittaneet vuoden 2027 kevääseen mennessä) ja opiskelusi olla jatkuvaa (= suoritat opintolinjat peräkkäisinä vuosina).
Teologian peruskurssi (60 op)
Teologian peruskurssilla (60 op) syvennytään Uuden ja Vanhan testamentin tekstien tulkitsemiseen, muodostetaan systemaattinen ote kristilliseen oppiin, vahvistetaan omaa hengellistä elämää, hankitaan seurakuntaelämän taitoja, tullaan Jumalan mission haastamiksi sekä aloitetaan Uuden testamentin kreikan opinnot.
Teologian peruskurssi edellyttää yhden lukuvuoden päätoimista opiskelua Teopoliksella, mutta voidaan suorittaa myös kolmen lukuvuoden monimuoto-opintoina oman toimen ohella omalta paikkakunnalta käsin.
Ammattisivistävän ja yleissivistävän linjan erot
Teologian peruskurssille voi osallistua joko ammatti- tai yleissivistävällä linjalla. Molempien linjojen opiskelijat osallistuvat samaan laadukkaaseen opetukseen, mutta ammattisivistäviin opintoihin hakeutuvilla on useimmiten tavoitteena joko seurakuntatyön tutkinto (120 op) tai pastoritutkinto (180 op): tutkintoihin johtaviin opintoihin ei voi hakeutua yleissivistävän linjan opintojen perusteella.
Opiskelu ammattisivistävällä linjalla on vaativampaa kuin yleissivistävällä linjalla ja sisältää oppituntien ulkopuolista itsenäistä työskentelyä noin 15 tuntia viikossa. Yleissisivistävän linjan opiskelijat voivat halutessaan tehdä kaikki ammattisivistävälle linjalle annetut tehtävät, mutta varsinaisesti linjan opiskelijoilta edellytetään vain ryhmätöiden ja tuntityöskentelyn kannalta välttämättömien tehtävien suorittamista (oma osuus ryhmätöistä, etukäteislukemistot ja -aineistot jne). Toisin sanoen kaikki sellainen tehdään, mikä vaikuttaa joko omaan oppimiseen tunneilla tai ryhmän toimintaan yhdessä. Yleissivistävälle linjalle pakolliset tehtävät on merkitty kurssikuvauksiin tähdellä ja opettaja mainitsee niistä erikseen niitä antaessaan.
Opiskelu ammattisivistävällä linjalla on opintopisteperusteista ja siihen liittyy numeraalinen arviointi. Opiskelu yleissivistävällä linjalla on puolestaan lähiopetuspainotteista ja kaikista linjan kursseista saa suoritusmerkinnän (S). Opettajat antavat molempien linjojen opiskelijoille sanallista palautetta.
Kielivaatimukset
Teologian peruskurssin opetuskielenä on suomi, mutta kannustamme joillakin kursseilla englannin kielen käyttämiseen tietoa etsittäessä. Opinnoista kuitenkin selviää hyvin pelkällä suomen kielellä.
Uuden testamentin kreikan opetus alkaa ensimmäisenä vuonna. Kannustamme jokaista opiskelijaa mukaan kreikan kurssille omasta kielipäästä huolimatta: kurssilla opitaan muutakin kuin kielioppia, ja näistä taidoista voi olla hyötyä esimerkiksi seurakunnan keskellä annettavaa opetusta arvioitaessa.
Seurakuntatyön tutkinto (120 op) ja pastoritutkinto (180 op)
Suomen teologisen opiston tutkinto-ohjelmista valmistuu seurakuntatyöntekijöitä ja pastoreita vähimmistökirkkojen palvelukseen.
Teologian peruskurssia ammattisivistävällä linjalla suorittavalla opiskelijalla on mahdollisuus hakea tutkintoihin johtaviin ohjelmiin, jotka muodostuvat yhden lukuvuoden mittaisista opintolinjoista, joista kullekin haetaan erikseen. Teologian peruskurssin ammattisivistävän linjan opinnoista edetään Seurakuntatyön opintoihin (60 op) ja edelleen Pastoriopintoihin (60 op). Yleissivistävällä linjalla opiskeleminen ei mahdollista tutkintoon johtavaan ohjelmaan hakemista.
Tutkinto-ohjelmiin haetaan teologian peruskurssin kevätkaudella erillisen hakumenettelyn kautta. Hakulomakkeen täyttämisen lisäksi hakija kirjoittaa hakuesseen, videoi oman henkilökohtaisen todistuksensa, pyytää omalta seurakunnaltaan suosituksen ja lähettää opintorekisteriotteensa Suomen Vapaakirkon koulutustoimikunnan tarkasteltavaksi. Koulutustoimikunta tekee päätökset koulutuspaikan myöntämisestä näiden dokumenttien perusteella.
Kielivaatimukset
Tutkintoon johtavien ohjelmien opetuskielenä on suomi, mutta kannustamme joillakin kursseilla englannin kielen käyttämiseen tietoa etsittäessä. Opinnoista kuitenkin selviää pelkällä suomen kielellä.
Kaikkiin tutkintoon johtaviin ohjelmiin kuuluu lähtökohtaisesti alkukielten opintoja. Uuden testamentin kreikan ja Vanhan testamentin heprean hyväksytysti suoritetut opinnot ovat kuitenkin vain pastoritutkinnon myöntämisen edellytys. Seurakuntatyön tutkinto voidaan myöntää ilman alkukielten opintoja.
Erikoistavat opinnot
Tutkintoon valmistavissa ohjelmissa opiskelevat voivat sisällyttää opintoihinsa erikoistavia opintoja. Erikoistumismahdollisuuksia ovat lapsi- ja nuorisotyö, lähetystyö ja seurakunnan istuttaminen.