Käytännöt

Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Opiskelijan perehtyminen oman ohjelmansa tutkintovaatimuksiin on ehdoton edellytys opintojen onnistumiselle. Tässä perehtymisessä sinua auttavat opinto-ohjaaja ja apulaisrehtori. Tule keskustelemaan ennemmin kuin myöhemmin, jotta voimme auttaa sinua suoriutumaan opinnoistasi mahdollisimman hyvin. Autamme mielellämme opintoihisi liittyvissä kysymyksissä.


Opiskelijan omaehtoiselle opintojen suunnittelulle ja opinto-ohjaukselle on varattu oma opinto-ohjaus -kurssitilansa Moodlesta, josta löydät opintojen ohjaukseen liittyvää materiaalia — esimerkiksi henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) pohjana käytettävät lomakkeet ja opiskelija-asioiden käsittely -nimisen kansion, jota käytetään virallisessa yhteydenpidossa opinto-ohjaajan kanssa. Kansioon voidaan palauttaa opintoihin liittyviä dokumentteja, ja sinne kirjataan myös opinto-ohjaajan kanssa käydyt keskustelut.


Edellä mainitun lisäksi kurssitilasta löytyy opintojen seurantalomake, jota sinun tulisi päivittää aktiivisesti koko opintojesi ajan. 

Opintojen aluksi

Jokaisen opiskelijan tulisi kirjautua opinto-ohjaus -kurssille opintojensa aluksi. Kirjauduttuaan opiskelija pääsee täyttämään henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS), jossa kartoitetaan opiskelijan aikaisempia opintoja ja työkokemusta, arkea ja hyvinvointia, opiskelutaitoja, tavoitteita sekä tuen tarvetta. Tämä tehdään heti ensimmäisten opiskeluviikkojen aikana, sillä opinto-ohjaaja käy opintojen alussa keskustelun opiskelijan kanssa tämän lomakkeen pohjalta. 

Opintojen aikana

Hops-keskusteluissa käydään läpi opiskelijan hyvinvointiin liittyvien asioiden ja opiskelutavoitteiden lisäksi myös mahdollisia kurssitarjontaan liittyviä asioita — esimerkiksi, jos opiskelijalla on aiempia opintoja (siirtosuoritukset) tai tarvetta keventää opiskelutahtiaan. 


Opiskelija seuraa opintojensa etenemistä itse aktiivisesti päivittämällä jokaisen jakson päätyttyä opintojen seurantalomakkeen. Lomake jaetaan opinto-ohjaajan ja apulaisrehtorin kanssa. Tarvittaessa lomake voidaan jakaa myös opettajille, jotka voivat kommentoida edistymistä suoraan lomakkeeseen. 


Lukuvuoden aikana käydään opinto-ohjaajan kanssa 1-2 keskustelua, joissa päivitetään opintojen tilannetta ja pohditaan omaa opinnoissa jaksamista. 


Edellä mainitun lisäksi valmistuvat opiskelijat käyvät keskustelun rehtorin kanssa ennen opintojen päättymistä. Keskustelun tarkoituksena on kartoittaa opiskelijan tulevaisuudensuunnitelmia ja antaa palautetta puolin ja toisin.


Jokaiselle uudelle opiskelijalle on nimetty tuutori ensimmäiseksi lukuvuodeksi. Tämä koskee myös monimuotokoulutuksesta päätoimisiksi opiskelijoiksi siirtyviä. Tuutorit toimivat uusien opiskelijoiden perehdyttäjinä erityisesti opintojen alkupäivinä, mutta tuutorointia jatketaan läpi lukuvuoden tuutorilounaiden merkeissä. Tuutorointia koordinoi opinto-ohjaaja, joka tapaa tuutoreiden kanssa säännöllisesti. Tuutoriksi haetaan keväisin. Tuutoreille järjestetään tuutorikoulutus ja perehdytys tehtävään. 

Opinnoissa eteneminen

Suomen teologisen opiston päätoimisille opiskelijoille tarjoamat opintolinjat ovat 60 opintopisteen laajuisia. Tämä tarkoittaa, että opiskelijat opiskelevat vähintään 1600 tuntia kymmenen opiskelukuukauden (elo-toukokuu) aikana. Työmäärä on suuri ja vaatii päättäväisyyttä, tarkkaa ajankäytön suunnittelua ja jatkuvaa panostamista opintoihin. 


Edellä mainitun lisäksi opiskelija on usein vastuussa opiskelujensa etenemisestä hänen opintojaan rahoittaville tahoille, jotka edellyttävät tietoja opiskelijan opintojen etenemisestä. Suomen teologinen opisto ilmoittaa ammattisivistävien koulutustensa laajuudet opintopisteissä, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi KELA:n opintotuen täysimääräinen nostaminen edellyttää ammattisivistäviä opintoja suorittavalta opiskelijalta vähintään 50 opintopisteen opintoja vuosittain

Opinto-oikeus

Suomen teologisen opiston tutkinto-ohjelmat koostuvat lukuvuoden mittaisista opintolinjoista, joille kullekin haetaan ja hyväksytään erikseen. Opiskelijoilla on siis opinto-oikeus vain hyväksymiskirjeessä ilmoitetun lukuvuoden ajan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Suomen teologisen opiston opintolinjalla opiskelleet eivät voi nostaa opintososiaalisia etuja kesän aikana, vaan he ovat joko töissä tai työttömiä työnhakijoita. 


Tutkinto-ohjelmansa keskeyttäneellä tai päättäneellä on kuitenkin kaksi vuotta aikaa palata opintojen pariin ilman työlästä hakumenettelyä: opiskelijastatuksen palauttamiseksi riittää, että henkilö ilmaisee halunsa jatkaa opintojaan. Kun tieto on vastaanotettu, henkilö saa hyväksymiskirjeen tuttuun tapaan, ja opinto-oikeus alkaa siinä merkitystä päivästä, mikäli opiskelija ottaa opiskelupaikan vastaan. 

Edistymisen seuraaminen: kurssisuoritukset ja keskiarvo

Jokainen opiskelija on velvollinen seuraamaan opintojensa etenemistä opintojen seurantalomakkeen, Moodlen ja Tisma-kirjausjärjestelmän avulla:


Opintojen edistymistä seurattaessa on kiinnitettävä huomiota erityisesti seuraaviin asiohin: 


Katso lisätietoa alta kohdasta "Opintoeste".


Myös opinto-ohjaaja seuraa opiskelijoiden edistymistä ja kutsuu opiskelijoita luokseen tarvittaessa keskustelemaan tarjotakseen heille apua. Samalla opiskelija itse kantaa vastuun opintojensa etenemisestä.

Opintoeste ja valmistumiseste

Opintoesteellä tarkoitetaan tilannetta, jossa opiskelija ei voi edetä opinnoissaan:

Keventäminen

Opiskelija voi keventää työkuormaansa ohjatusti, mikäli 60 opintopisteen opiskelutahti tuntuu liian kovalta. Samalla opintojen keventämistä tulee harkita tarkasti, sillä väärät ratkaisut saattavat johtaa ongelmiin tutkinnon loppuunsaattamisessa. Opintojen keventämisessä sinua auttavat opinto-ohjaaja ja apulaisrehtori. 


Opintoja kevennettäessä on oltava erityisen tarkka seuraavien asioiden suhteen:


Mikäli haluat keventää ohjelmaasi, tule juttelemaan opinto-ohjaajan tai apulaisrehtorin kanssa. Älä tee kevennyspäätöksiä itsenäisesti!

Keskeyttäminen 

Jos opiskelija tahtoo keskeyttää opintonsa kesken lukuvuoden, hänen tulee varata viipymättä tapaaminen rehtorin ja opinto-ohjaajan kanssa. Tapaamisen aikana täytetään virallinen keskeyttämisilmoitus, selvitetään keskeyttämisen syy, tehdään tarvittavat jatkosuunnitelmat (esim. jos opiskelija on ajatellut palaavansa myöhemmin jatkamaan opintojaan tai jos hän siirtyy toiseen oppilaitokseen) sekä selvitetään opintomaksujen ja asuntolapaikan tilanne. 


Keskeyttäessään opiskelija maksaa meneillään olevan laskutuskauden opintomaksut täysimääräisenä. Asuntolamaksujen suhteen noudatetaan sääntöjä, jotka löytyvät täältä.


Myös opisto voi keskeyttää opiskelijan opinnot annettuaan opiskelijalle ensin kaksi varoitusta. Varoituksen voi saada esimerkiksi opiston sääntöjen vastaisesta toiminnasta (esim. plagioinnista). Päätöksen varoituksen antamisesta tekee rehtori. Myös maksamattomat laskut johtavat opintojen keskeyttämiseen. Maksuvaikeuksista onkin tultava keskustelemaan rehtorin kanssa välittömästi ongelman ilmaannuttua. Lue lisää opintomaksuista täältä.

Tutkinnon loppuunsaattaminen keskeytyksen jälkeen 

Kesken jäänyt tutkinto tulee saattaa loppuun kymmenen vuoden kuluessa opintojen aloittamisesta. Aloittamispäivämääränä pidetään sitä päivää, jolloin opiskelija kirjattiin opiston opiskelijaksi. Mikäli kymmenen vuotta ylittyy, opintojen katsotaan vanhentuneen ja tutkinnon suorittaminen täytyy aloittaa alusta. Poikkeus tähän sääntöön myönnetään vain erityistapauksissa, joissa on syytä katsoa, että opiskelijalla on edellytykset opintojensa onnistuneeseen loppuunsaattamiseen. Poikkeuksen myöntävät rehtori ja apulaisrehtori yhdessä.


Opintoja jatketaan keskeytyksen jälkeen aina viimeisimmän tutkintorakenteen pohjalta — ei sen tutkintorakenteen tai opintosuunnitelman mukaisesti, jota opiskelija käytti viimeksi opiskellessaan.


Loppuunsaattaminen päätoimisena opiskeluna

Mikäli opintojen keskeyttämisestä on kulunut kaksi vuotta, opiskelijan on haettava uudelleen opiston opiskelijaksi normaalin hakukäytännön mukaisesti. Muussa tapauksessa opiskelijan ilmoitus halusta jatkaa opintojaan riittää opinto-oikeuden palauttamiseen hyväksymisilmoituksessa mainittujen päivämäärien mukaisesti. 


Loppuunsaattaminen ei-päätoimisena opiskeluna

Suomen teologisella opistolla ei voi opiskella sivutoimisesti. Henkilö, joka on ollut aiemmin Suomen teologisen opiston päätoiminen tai monimuoto-opiskelija, mutta jonka koulutusohjelma on jäänyt vähäisessä määrin kesken, voi ostaa itselleen maksupalveluna näyttöoikeuden saattaa koulutusohjelma ja tutkinto loppuun. Tämä näyttöoikeus sisältää mahdollisuuden tutustua opiston kurssiin ja tehdä siihen liittyvän näytön/näytöt, joiden avulla osaaminen voidaan todentaa. Näyttöoikeus myönnetään yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja siihen liittyy lukuvuosittainen 50 euron suuruinen kirjautumismaksu. Ensimmäisen lukuvuoden aikana kustakin näytöstä maksetaan erikseen 30 euroa / opintopiste. Tämän jälkeen näyttömaksu nousee 80 euroon / opintopiste. 

Valmistuminen

Jokaisen opiskelijan on tiedotettava aikeestaan valmistua/päättää opintonsa huhtikuussa. Tarkemman päivämäärän löydät opistokalenterista. Tämän lisäksi valmistuvia opiskelijoita koskee vielä erikseen todistuksen/tutkinnon hakeminen, josta löydät lisätietoja alta. Huomaa valmistumista suunnitellessasi, että niin sanottuja välitutkintoja ei myönnetä. 

Haut opintojen aikana

Lukuvuosi sisältää varsinaisen opiskelun lisäksi usein myös erilaisten opiskeluun liittyvien sähköisten ilmoitusten ja hakemusten tekemistä. Ilmoitukset ja hakemukset täytetään keväällä, ja joihinkin niistä liittyy etukäteistyötä. Ohjeistus ilmoitusten ja hakemusten täyttämisestä annetaan kolmannessa jaksossa — tarkka päivämäärä selviää opistokalenterista

Haku tutkinto-ohjelmaan

Haku tutkinto-ohjelmaan koskee vain Teologian perusteet -opintolinjalla opiskelevia. Suomen teologisen opiston hakukäytännöt muuttuivat kevään 2021 opiskelijahaun yhteydessä. Tällöin silloisen "teologian peruskurssin" hakumenettelyä kevennettiin ja varsinaisten tutkinto-ohjelmien yhteyteen luotiin uusi hakumenettely. Näin mahdollistettiin Teologian perusteiden opinnot entistä suuremmalle yleisölle. Elokuusta 2021 lähtien kaikki ensimmäisen vuoden opiskelijat, jotka haluavat suorittaa joko seurakuntatyön tutkinnon tai pastoritutkinnon, hakevat Teologian perusteiden keväällä tutkintoon valmistaviin ohjelmiin. Hakemuksen tekemisestä annetaan tarkemmat ohjeet maaliskuussa. Alla kuitenkin alustavaa tietoa hakemuksen sisällöstä ja hakemisesta:


Hakemuksessa on viisi kohtaa:


Kaikki hakemukset liitteineen toimitetaan Suomen Vapaakirkon koulutustoimikunnan käsiteltäviksi. Suomen Vapaakirkon hallitus tekee lopullisen päätöksen siitä, hyväksytäänkö hakija tutkintoon valmistavaan ohjelmaan. Edellä mainitun lisäksi hakemuksia säilytetään opiskelijan mahdollista valtakirjavuotta varten: mikäli opiskelija osallistuu valtakirjavuoteen opintojensa jälkeen, hakemus liitetään valtakirjahakemuksen osaksi. Hakija hyväksyy tämän menettelyn hakemalla tutkintoon valmistavaan ohjelmaan.

Haku tutkinto-ohjelman seuraavalle linjalle

Kaikki päätoimiset opiskelijat täyttävät vuosittain sähköisen lomakkeen, jolla he ilmoittavat hakevansa tutkinto-ohjelmansa seuraavalle opintolinjalle tai kertovat päättävänsä opiskelunsa tämän lukuvuoden lopussa. Hallinto saa tiedon opiskelijan aikomuksesta aloittaa seuraava opintolinja syksyllä tai päättää opinnot lomakkeen kautta. Mikäli olet aikeissa jatkaa tutkinto-ohjelmaasi, lomakkeen huolellinen täyttäminen takaa, että saat ajoissa hyväksymisilmoituksen seuraavan vuoden opintoja varten ja voit anoa esimerkiksi opintotukea.

Opintojen päättäminen

Kaikki päätoimiset opiskelijat täyttävät vuosittain sähköisen lomakkeen, jolla he voivat kertoa päättävänsä opiskelunsa tämän lukuvuoden lopussa. Hallinto saa tiedon opiskelijan aikomuksesta päättää opintonsa vain tämän lomakkeen kautta: sen huolellinen täyttäminen takaa, että opiskelija voi valmistua. Huomaa, että mikäli aiot opintojesi päättämisen lisäksi hakea todistusta tai tutkintoa, tästä on muistettava mainita samalla lomakkeella!

Todistuksen tai tutkinnon hakeminen

Valmistuvan opiskelijan on erikseen haettava todistusta (Teologian perusteet, ammattisivistävä linja) tai tutkintoa (Seurakuntatyön koulutus, Pastorikoulutus). Todistuksia ja tutkintoja ei myönnetä ilman niiden hakemista. Myöskään ns. välitutkintoja ei myönnetä.


Todistuksen/tutkinnon hakemisen yhteydessä opiskelija tarkastaa, että…


Edellä mainitun lisäksi pastoriopiskelijat kertovat seminaarityönsä aiheen ja teologian alan. 


Keskiarvoon liittyvä pykälä koskee vain uudessa tutkintorakenteessa opiskelevia (lukuvuonna 2023-2024 tai sen jälkeen opintonsa aloittaneet), ja sitä koskevat seuraavat keskiarvorajat: 


Mikäli opiskelijan keskiarvo ei yllä säädettyyn rajaan, hän saa opinnoistaan opintosuoritusotteen, ei todistusta.


Koska vain jaksojen 1-3 arvioinnit ovat saatavilla hakemusta tehtäessä, opiskelijan tulee tarkistaa myös kevätjuhlassa saamansa lukuvuositodistus huolellisesti. Opiskelijalla on viikko aikaa todistuksen saamisen jälkeen anoa muutosta Moodlesta löytyvällä lomakkeella. Aiheelliseksi todetut muutokset korjataan ja opiskelijalle toimitetaan uusi todistus veloituksetta. Tämän jälkeen opintorekisteriin väärin merkittyjä tietoja ei enää korjata.

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Opiskelija voi anoa myös aiemmin hankitun osaamisensa tunnistamista ja tunnustamista (AHOTT). Tällöin prosessi etenee siten, että opiskelija selvittää ensin itsenäisesti Suomen teologisen opiston kurssikuvauksissa selostettujen osaamistavoitteiden avulla, onko hänellä kurssiin liittyvää osaamista, jonka hän voisi tavalla toisella näyttää toteen. Mikäli näin on, opiskelija anoo pääsyä ahotointiprosessiin vapaamuotoisella hakemuksella. Hakemuksesta tulee ilmetä, millä tavoin opiskelija on ajatellut todistaa oman osaamisensa suhteessa tietyn kurssin tavoitteisiin. Hakemus lähetetään apulaisrehtorille ja kurssin vastaavalle opettajalle, jotka yhdessä tekevät päätöksen siitä, saako opiskelija ahotoida kurssin. Mikäli vastaus on myönteinen, opiskelija voi toteuttaa suunnittelemansa näytön, joka arvioidaan. 


Tässä vielä prosessin tarkempi kuvaus:


Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen ei ole sama asia kuin omasta työkokemuksesta kertominen, vaan opiskelijan täytyy todistaa osaamisensa suunnittelemansa näytön avulla.  

Hakeminen ja hinnasto

Mikäli opiskelija haluaa anoa siirtosuorituksia aiempien opintojensa perusteella tai aiemmin hankitun osaamisensa tunnistamista ja tunnustamista, tämä tulisi tehdä koko suoritettavaan tutkintoon liittyen pääsääntöisesti ensimmäisen opintovuoden neljännen jakson aikana. Tällä säännöllä pyritään varmentamaan opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman mielekkyys ja se, että tutkintoon tähtääville opiskelijoille voidaan myöntää tutkinto: tutkinto voidaan myöntää vain sellaisille opiskelijoille, jotka ovat suorittaneet kaksi kolmasosaa opinnoistaan Suomen teologisessa opistossa. 


Siirtosuoritusten anominen tehdään Moodlen Viestikeskuksesta löytyvällä siirtosuorituslomakkeella, joka palautetaan samaan paikkaan sähköisesti. Ahotointihakemukset ovat vapaamuotoisia. Puutteellisesti tehdyt hakemukset johtavat automaattisesti hylkäykseen. 


Siirtosuoritusten anominen ei maksa mitään, mutta jokaista hyväksiluettua opintopistettä kohden laskutetaan 10 euroa — kuitenkin niin, että yhden anomuksen hinta ei milloinkaan ylitä 70 euroa. Tämä tarkoittaa, että kokonaisen toisessa oppilaitoksessa suoritetun tutkinnon hyväksilukeminen voidaan tehdä 70 euron hintaan. Opiskelijan kannattaa siis “niputtaa” kaikki anottavat kurssit yhteen siirtosuoritusanomukseen useampien anomusten sijasta. Sama hinnoittelu ei kuitenkaan koske aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista, missä tapauksessa laskutetaan aina 30 euroa hyväksiluettua opintopistettä kohden. 

Käsittely ja päätökset

Anomusten käsittelyaika on korkeintaan neljä viikkoa, minkä jälkeen opiskelijalle tiedotetaan päätöksestä. Mikäli anomus hyväksytään, opiskelija saa kyseisestä kurssista tai opintokokonaisuudesta joko siirtosuoritusmerkinnän (aiempien opintojen perusteella tapahtuva hyväksilukeminen) tai suoritusmerkinnän (aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen) opintorekisteriin. 

Opintorekisteriotteet ja tutkintotodistukset

Päätoiminen opiskelija voi tulostaa opintorekisteriotteen itse Tisma-opintorekisteristä opiston toimistosta saamansa henkilökohtaisen koodin avulla. 

Suomenkieliset otteet ja todistukset

Opintojen jälkeen toimitetuista opintorekisteriotteista ja tutkintotodistuksista peritään maksu seuraavasti:


Lukuvuositodistuksia ei toimiteta jälkikäteen. 

Englanninkieliset otteet ja todistukset

Opiskelija voi tilata opiston toimistosta myös englanninkielisen opintorekisteriotteen ja tutkintotodistuksen esimerkiksi jatko-opintoja varten: 

Valtakirjan hakeminen

Tämä informaatio koskee ennen lukuvuotta 2023-2024 opintonsa aloittaneita. Mikäli olet aloittanut opintosi lukuvuonna 2023-2024 tai sen jälkeen, tutustu informaatioon täällä.


Suomen Vapaakirkon yhdyskuntajärjestyksen mukaan ”seurakunnan opetus- ja johtotehtäviin palkattujen työntekijöiden tulee olla Vapaakirkon varsinaisia jäseniä, ja heillä tulee olla Vapaakirkon hallituksen antama valtakirja” (40§). Valtakirjoja on kaksi — työntekijän valtakirja ja pastorin valtakirja — ja ne voidaan myöntää Suomen Vapaakirkon jäsenelle, jolla on anottua valtakirjaa vastaava osaaminen, ja joka on suorittanut hyväksytysti opintojensa jälkeen kymmenen (10) kuukauden mittaisen valtakirjavuoden. Valtakirjavuosi ei ole vanhanmallisten ja -laajuisten opintojen osa eikä siihen saa opintotukea, vaan valtakirjavuoden rahoitus täytyy järjestää muulla tavoin. Valtakirjavuosi tullaan kuitenkin sisällyttämään uudenmalliseen ja -laajuiseen opinto-ohjelmaan.


Valtakirjaa vastaanotettaessa annetaan työntekijälupaus, jonka myötä syntyy tilivelvollisuus Vapaakirkolle. Valtakirja ilmaisee Vapaakirkon antamaa valtuutusta toimia Raamatun opettajana, sielunhoitajana ja hengellisen työn johtajana Suomen Vapaakirkon seurakunnissa. Valtakirjanhaltija on velvollinen toimimaan eettisesti ja opillisesti Raamatun sanan ja yhdyskuntajärjestyksen mukaisesti. 

Valtakirjaprosessi

Valtakirjaprosessiin voi hakea aktiivinen vapaakirkon jäsen, joka on saanut opintonsa päätökseen. Seminaarityön täytyy olla valmis ja tutkinnon suoritettu, joskin jälkimmäisen suhteen ei olla ehdottomia (mikäli tutkinto ei ole vielä valmis, tarvitaan apulaisrehtorin lausunto ja realistinen toteuttamissuunnitelma). Lisäksi hakijan tulee olla kypsä, luotettava ja yhteistyökykyinen kristitty, jolla on riittävät edellytykset seurakunnan vastuuhenkilönä ja opettajana toimimiseen.


Valtakirjavuosi suoritetaan paikallisessa seurakunnassa, jonka kanssa allekirjoitetaan sopimus. Valtakirjavuoden suorittajan esimiehenä ja pääasiallisena ohjaajana toimii seurakunnan pastori tai työntekijä. Valtakirjavuoden tehtäviin kuuluu säännöllinen saarnaaminen, jumalanpalvelusten johtaminen, osallistuminen toiminnan suunnitteluun ja johtamiseen, sekä muita seurakuntatyön tehtäviä. 

Credo

Kaikki valtakirjavuoteen osallistuvat Credoon, joka sisältää omaa kutsumusta sekä Suomen Vapaakirkon käytäntöjä ja teologiaa koskevia tehtäviä. Näitä tehtäviä seuraa haastattelu, jossa valtakirjanhakija vastaa kirjallista työtään koskeviin ja muihin relevantteihin kysymyksiin. Valtakirjat myöntää Suomen Vapaakirkon hallitus.