Harjoittelu

Yleistä

Harjoittelu on seurakuntatyön tutkinto-ohjelmaan kuuluvaa opetussuunnitelmassa määriteltyä harjoittelua, jonka laajuus on 20 opintopistettä. Opiskelijat ovat harjoittelunsa aikana Suomen teologisen opiston päätoimisia opiskelijoita ja vastaanottavat opintososiaalisia etuuksia. Harjoittelu jakautuu kahteen harjoittelujaksoon, joista ensimmäinen suoritetaan seurakuntatyön koulutuksen ensimmäisen lukuvuoden keväällä ja toinen toisen lukuvuoden syksyllä. Harjoittelujakson kesto on molemmissa tapauksissa 15 viikkoa. 


Harjoittelujakson aikana opiskelijat osallistuvat lähiopintoihin opistolla tiistaista torstaihin ja viikoittainen 16 tunnin harjoittelu suoritetaan pääasiassa perjantain ja maanantain välisenä aikana. Poikkeuksen tähän rytmiin muodostaa harjoittelujakson ensimmäinen tutustumisviikko, jolloin opiskelijat ovat harjoittelussa koko viikon (40 tuntia).

Harjoitteluun liittyviä termejä

Harjoittelujen tavoitteet ja suoritusvaatimukset

Seuraavassa kuvataan harjoittelujen tavoitteita ja suoritusvaatimuksia.

Ensimmäinen harjoittelu 

Ensimmäinen harjoittelu suoritetaan seurakuntatyön koulutuksen ensimmäisen lukuvuoden keväällä. Harjoittelun aikana opiskelija pääsee näkemään ja kokemaan laajasti seurakuntaelämää, arvioimaan omia vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan suhteessa seurakuntaelämän todellisuuteen sekä perehtymään seurakuntatyöntekijän tehtävään.


Harjoittelun jälkeen opiskelija osaa…


Ensimmäistä harjoittelua koskevat seuraavat suoritusvaatimukset


Opiskelija…

Toinen harjoittelu

Toinen harjoittelu tapahtuu seurakuntatyön koulutuksen toisen lukuvuoden syksyllä. Sen pääasiallisena tavoitteena on ammatillisen osaamisen ja ammatti-identiteetin vahvistaminen. Esillä on keskeisesti myös seurakunnan elinvoimaisuuden teema. Tämän harjoittelujakson aikana opiskelija voi keskittyä selkeämmin jollekin tietylle seurakuntatyön alalle kiinnostuksensa mukaisesti (esim. lapsi- ja nuorisotyö, diakoniatyö tai lähetystyö). 


Harjoittelun jälkeen opiskelija osaa…


Toista harjoittelua koskevat seuraavat suoritusvaatimukset: 


Opiskelija…

Arviointi

Molemmat harjoittelut arvioidaan erikseen. Opiskelija arvioi omaa suoriutumistaan harjoittelussa yhdessä harjoitteluohjaajan ja vastaavan opettajan kanssa harjoittelujakson lopussa. Opiskelija saa harjoittelusta suullisen, kirjallisen ja numeerisen arvion (asteikko 1-5). 

Ensimmäisen harjoittelun aikataulu 

Elokuu

Syyskuu

Loka-marraskuu

Joulukuu 

Tammikuu: orientaatio ja harjoittelun aloittaminen 

Helmi-huhtikuu: harjoittelu

Toukokuu

Harjoittelupaikan valinta

Opiskelijat aloittavat orientaatioviikolla harjoittelupaikan etsinnän. Tähän liittyen on hyvä muistaa seuraava:

Harjoitteluohjaajan koulutuksen sisällöt  

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOTT)

Harjoittelua ei voi korvata suoraviivaisesti aiemmalle työkokemuksella seurakunnassa, sillä harjoittelut liittyvät kiinteästi opiskelijan HAKA-prosessiin. Opiskelija voi kuitenkin saada luvan ahotoida harjoittelu, millä tarkoitetaan prosessia, jossa opiskelija osoittaa itse suunnittelemallaan tavalla ja keinoilla oman kypsyytensä suhteessa HAKA-prosessin tavoitteisiin ja osaamisensa suhteessa harjoittelun osaamistavoitteisiin. Ahotointimahdollisuutta anotaan kirjallisesti vastaavalta opettajalta. Anomuksesta tulee käydä ilmi, 1) millä perusteella opiskelijalle tulisi myöntää ahotointilupa, ja 2) millä keinoilla opiskelija on ajatellut todistaa kypsyytensä suhteessa HAKA-prosessin tavoitteisiin ja osaamisensa suhteessa harjoittelun tavoitteisiin. Kaikki anomukset käsittelee vastaavasta opettajasta, apulaisrehtorista ja rehtorista muodostuva kollegio, joka antaa päätöksensä asiassa viimeistään kolmen viikon päästä anomuksen vastaanottamisesta. Ahotoinnille annetaan lupa vain erittäin painavista syistä. Luvan saatuaan opiskelija valmistelee näytteen, jonka kautta hän pyrkii todistamaan kypsyytensä ja osaamisensa. Näytteet arvioi vastaava opettaja. 

Linkit lomakkeisiin